Denkwijze & methodes

Mijn gedachtegang is mede door mijn velen opleidingen, trainingen en werkervaringen gevormd. Vanuit enkele gedachtegangen en denkwijzen van onderstaande grondleggers en methoden, werk ik. 

Per situatie kijk ik naar de meest passende methode. Het gaat hier om maatwerk en mensenwerk. Die combinatie en brede scala aan diverse werkvormen maakt mijn aanpak uniek.

Na het intakegesprek gaan we een plan van aanpak opstellen (begeleidingsplan). Van daaruit komt naar voren wat de methode gaat zijn, die het meest passend is bij de ontstane situatie. Hierbij wordt er uitgegaan van het doel dat we samen vaststellen en willen bereiken.


Voor de geïnteresseerden hieronder de grondleggers kort omschreven:
1. Socrates
2. Cognitieve therapie – 5G model
3. Motiverende Gespreksvoering
4. ACT
5. Oplossingsgericht Werken

1. Socrates (een Griekse filosoof die leefde van 469 v. Chr. tot 399 v. Chr. in Athene)

Velen zien Socrates als de grondlegger van de filosofie. Hij stond bekend om het feit dat hij, door veel vragen aan zijn gesprekspartner te stellen, hen wijzer maakte, zijn zogeheten Socratische gesprekken (oftewel Socratische methode). Samen probeerden ze de waarheid te ontdekken. Hij zocht met zijn vragen naar de waarheid, naar rechtvaardigheid, naar ethiek, naar eerlijkheid en hij gaf les ter bevordering van het zelfbewustzijn. Ondanks zijn nederige afkomst, was het leven van Socrates vol met lessen die vandaag de dag nog steeds waardevol zijn en gebruikt worden als gesprekstechniek om tot diepere inzichten te komen met je gesprekspartner.

2. Cognitieve Gedragstherapie

De grondleggers van cognitieve gedragstherapie zijn de Amerikaanse psychiater en  Aaron Beck en Albert Ellis. CGT is een vorm van psychotherapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. CGT gaat ervan uit dat problemen beïnvloed en in stand gehouden worden door iemands gedachten en gedrag.
In ons dagelijks leven hebben we allemaal gedachten en gevoelens, maar we zijn ons er vaak niet meteen van bewust. Maar deze gedachten en gevoelens vormen de basis waarop ons gedrag is gebaseerd, vooral als het gaat om negatieve emoties.
Wanneer we vastlopen in deze emoties en negatieve gevoelens, kan cognitieve gedragstherapie ons helpen door te onderzoeken of de gedachten die deze gevoelens veroorzaken wel helpend zijn en of ons gedrag overeenkomt met onze wensen.

Vanuit deze grondhouding werk ik met het zogeheten 5G-model (schema):

Een G-schema is een hulpmiddel om een verband te leggen tussen wat je denkt, doet en voelt. Het schema bestaat uit 5G’e: Gebeurtenis – Gedachten – Gevoel – Gedrag – Gevolg. Aan de hand van het schema word je je bewust van gedachtes en gedachtepatronen, met bijbehorende gevoelens en gedragingen.


3. Motiverende Gespreksvoering

Motiverende gespreksvoering heeft als doel om gedragsverandering bij mensen op gang te brengen. In de eerste fase staat het ontwikkelen van de motivatie van de persoon om te veranderen centraal. De tweede fase richt zich op het versterken van de betrokkenheid bij veranderingen en op het ontwikkelen van een plan om de verandering te realiseren.


4. ACT

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Hayes, Wilson & Strosahl). Dit is een derde generatie gedragstherapie die mensen helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment).
ACT bestaat uit zes verschillende processen / vaardigheden, vaak uitgebeeld in het ACT-hexaflex:

  1. Acceptatie: Ruimte maken voor vervelende ervaringen.
  2. Defusie: Afstand nemen van je gedachten.
  3. Het Zelf: Flexibel omgaan met je zelf(beeld).
  4. Hier en Nu: Aandacht voor het Hier en Nu.
  5. Waarden: Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.
  6. Toegewijd Handelen: Investeren in je waarden.


5. Oplossingsgericht werken

Met oplossingsgericht werken leer je iemand om zelf een probleem om te buigen naar een meer gewenste situatie. Daarbij laat het zien hoe ze hun omgeving hiervoor kunnen inzetten. Je kijkt niet naar de problemen, maar juist naar oplossingen.

Ieder probleem biedt mogelijkheden voor het vinden van eigen oplossingen. Dat is kort gezegd het vertrekpunt van Oplossingsgericht werken (OW), een basismethode in het sociaal werk voor mensen wiens eigen oplossend vermogen (tijdelijk) tekort schiet.

 In de kern uitgedrukt is Oplossingsgericht werken een methodische en gestructureerde manier van bevragen van de persoon zodat deze in staat is om:

• te bepalen wat zijn probleem is en een andere kijk daarop te ontwikkelen;
• zich bewust te worden van zijn interne en externe hulpbronnen;
• zijn doelen concreet en in detail te formuleren;
• hoop en vertrouwen te ontwikkelen;
• zelfbedachte stappen te zetten om de situatie te verbeteren;
• zelf te bepalen wanneer hij zonder professionele hulp verder kan.


 

 
E-mailen
Bellen