Werkwijze: Verloop van het traject
Het traject start met een kennismakingsgesprek, ouders kunnen daarbij aanwezig zijn. Dit gesprek duurt ongeveer 30 minuten.
Tijdens of maximaal 48 uur na dit gesprek geef je aan of je het traject wilt starten. (ben je jonger dan 16 jaar dan is er toestemming van je ouders nodig, tussen de 16 en 18 jaar gelden anders regels qua informatieplicht*. Zie onderin)
Intakegesprek
Hierna volgt er een uitgebreid intakegesprek waarin we dieper ingaan op je hulpvraag en de achtergrond. Vervolgens gaan we hier samen een of meerdere doelen opstellen waaraan we gaan werken. Van hieruit volgt een begeleidingsplan. Dit is de start van het begeleidingstraject.
Begeleidingsgesprekken
• De begeleidingsgesprekken worden gevoerd alleen met jou
• Een gesprek duurt ongeveer 60 minuten
• De gesprekken vinden wekelijks of om de week plaats
We sluiten het traject af met een afsluitend gesprek. Hierbij mogen je ouders aanwezig zijn.
Trajectduur 6 à 8 sessies, traject is maatwerk dus dit verschilt per persoon
*Opvoedondersteuning voor ouder(s)/verzorger(s) verloopt nagenoeg hetzelfde, maar zal minder intensief zijn.
VERGOEDING
Jongerenbegeleiding behoort niet tot het basispakket en wordt doorgaans niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Afhankelijk van je polis kan het zijn dat dit soort kosten (gedeeltelijk) wel wordt vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Informeer bij jouw ziektekostenverzekeraar naar de mogelijkheden.
Begeleidingssessies kunnen verder misschien vergoed worden vanuit een PGB (indien aanwezig of vooraf aanvragen bij uw gemeente).
Voor de Tarieven neem contact op.
*Informatieverstrekking
De informatieverstrekking van vertrouwelijkheden aan ouders is afhankelijk van het leeftijd van het kind of de jeugdige:
- Bij een jongere van 16 jaar of ouder, heb ik zijn/haar toestemming nodig om informatie te verstrekken aan zijn/haar ouders/verzorgers of derden.
- Bij jongeren tussen de 12 en 16 jaar oud behoort ook toestemming te worden gevraagd. Daarvan kan echter afgeweken worden, als ik van mening ben dat de jongere zelf niet goed kan inschatten welke belangen er op het spel staan.
- Bij kinderen jonger dan 12 jaar gaat de begeleiding altijd hand in hand met begeleiding van de ouders en/of verzorgers.
*Toestemming gescheiden ouders
In de praktijk komen ook jongeren waarvan de ouders gescheiden zijn. Mocht dat bij u het geval zijn, dan gelden voor u de volgende wettelijke regels:
- Voordat een kind of jongere tot zestien jaar begeleid kan worden, dienen beide ouders schriftelijk toestemming hiertoe te verlenen indien er sprake is van gezamenlijk gezag.
- Mocht het om welke reden dan ook niet lukken de toestemming van beide ouders te verkrijgen, dan is begeleiding aan uw kind in deze praktijk helaas niet mogelijk.